Fie vânt, fie ninsoare, evenimentele din weekend iau amploare. După cum ne-au obișnuit, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul Național de Opera și Balet “Oleg Danovski” ne propun o serie de spectacole de teatru, numai bune pentru serile din weekend. De asemenea, pe timpul zilei vor avea loc workshopuri interesante, un tur al Constanței vechi ce nu trebuie ratat, muzică live asigurată de trupe ale momentului și lista poate continua!
Vineri, 23 Februarie
Teatru
● Teatrul de Stat Constanța va invită la piesa “Bolnavul închipuit”, de Moliere. Piesa este o pagină de aur a dramaturgiei universale, un spectacol plin de vitalitate și veselie. Un spectacol la care publicul se amuză sănătos și în care veselia se naște din jocul actoricesc și bogația mijloacelor de creare a situațiilor comice.
ACTORI:
Marian Adochiței, Dana Dumitrescu , Georgiana Mazilescu/Clara Ghiuvelechian, Florina Stănculeț/Paula Prodan, Luiza Martinescu, Andu Axente, Laura Iordan/Mirela Pana, Andrei Cantaragiu, Lana Moscaliuc, Adrian Dumitrescu, Florentin Roman, Georgiana Bumbac, Iza Bumbac, Alice Safta, Tamara Pricop.
REGIA ARTISTICA: Cristian Gheorghe
SCENOGRAFIE: Lăcrămioara Dumitrașcu
COREGRAFIE: Oana Pisăroglu
Evenimente diverse
● „Legendele și poveștile Constanței vechi” este un tur pietonal care durează aproximativ două ore și jumătate și se desfășoară în perimetrul Peninsulei, zona Piața Ovidiu.
Vor fi prezentate cele mai importante obiective ale zonei dar mai ales poveștile mai puțin știute ale acestora, legende sau crâmpeie din istoria locului.
Cum arăta Tomisul în perioadele greacă, romană sau romano-bizantină? Care sunt poveștile și legendele orașului Kiustenge, din timpul dominației otomane? Care sunt tainele orașului modern românesc, din 1878 și până în prezent? Cum a arătat Constanța modernă în diverse perioade: la 1880, la 1900 sau în perioada interbelică? Ce anume s-a păstrat de atunci? Acestea sunt doar câteva dintre subiectele pe care le vom aborda de-a lungul călătoriei noastre.
Vom discuta despre edificii deosebite, despre personalitățile care le-au ridicat, despre taine care nu au fost deslușite nici până în prezent…
Unde obișnuia să ia masa Caragiale, cum vedea Iorga orașul atunci când venea în vacanță, ce povestea Delavrancea despre plajele urbei și ce simțea Eminescu atunci când vedea marea? Vom încerca să aflăm împreună răspunsurile la aceste întrebări.
Turul nostru urban este unul interactiv, astfel că vă invităm să descoperim împreună secretele unui oraș milenar…
Proiectul marca „Constanta City Tour”, by Icar Tours și Cristian Cealera programează tururi urbane în fiecare vineri, de la ora 16.00 și sâmbătă, de la ora 10.00. Punctul de întâlnire cu ghidul este La Lupoaică, la intarea pe drumul pietonal din Zona Peninsulă.
Aventura poate să înceapă!
● Cum îți sună să devii un TRAINER?
Dacă mereu te-a fascinat acest domeniu și dintotdeauna te-ai văzut instruind pe alții, atunci este foarte posibil să te potrivești perfect pentru un internship la ONG Mare Nostrum.
Caută o persoană care să fie disponibilă, ca și timp, pentru că programul va fi de 8-10 ore pe săptămână, petrecute atât la birou, cât și acasă. În al doilea rând, se caută pe cineva dedicat, care să fie dornic să învețe despre tehnicile de training, tehnici de comunicare, tehnici de public speaking și modalități eficiente de a transmite mesajul. În definitiv, a fi trainer nu este ușor, iar a fi JUNIOR TRAINER în domeniul protecției mediului e și mai complicat.
Ce se va întâmpla?
Stagiul de internship va dura 6 luni. Va fi un stagiu intens, în care persoana aleasă de noi va lucra efectiv la dezvoltarea abilităților personale.
Ce trebuie să faci?
Până pe 25 februarie, trimite un scurt video, în care să ii convingi că ești cel mai potrivit pentru acest job. Adresa de mail este event@marenostrum.ro. Videourile nu vor fi făcute publice.
● Cursul de combaterea violenței și a discurusului instigator la ura se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, care desfășoară activități cu elevi de la ciclul primar până la clasa a XII-a și care doresc să învețe o serie de metode non-formale cu ajutorul cărora să se prevină fenomenul violenței în școală.
În cadrul cursului, formatori profesioniști vor oferi cadrelor didactice exemple de activități, instrumente, tehnici și metode non-formale, menite să prevină și să diminueze atitudinile violente existente în școală. De asemenea, se vor discuta situații concrete și se vor găși împreună soluții de comportamente pentru acele situații. Metodele folosite au un caracter inovator, fiind preluate de la formatori din țări precum Islanda, Norvegia, Franța, Germania, etc.
Durata cursului: 40 de ore (3 weekenduri)
Conținut: 7 module de activități de educație non-formală
– Crearea atmosferei în clasă,
– Creșterea spiritului de echipă,
– Despre stereotip, prejudecată și discriminare,
– Creșterea stimei de sine,
– Despre violență și managementul conflictelor,
– Violența online,
– Rasism și antirasism.
Activitățile desfășurate au un caracter aplicativ, utilizându-se metode de genul învățarea prin experiență, studiul de caz, etc., cu scopul dobândirii unor informații și competențe pentru o mai bună gestionare a fenomenului violenței în școală.
● Pe 23 – 24 – 25 Februarie, în Racing Pub Constanța, este Maraton de StandUp Comedy cu Micutzu Cosmin Nedelcu & Radu Bucălae.
––––––––––––––––––––––––––––
2 SHOW-URI PE 23 FEBRUARIE, începând cu 18:30 și 21:00
––––––––––––––––––––––––––––
2 SHOW-URI PE 24 FEBRUARIE, începând cu 18:30 și 21:00
––––––––––––––––––––––––––––
2 SHOW-URI PE 25 FEBRUARIE, începând cu 18:30 și 21:00
––––––––––––––––––––––––––––
Rezervări și informații: 0727 722 464.
Club
● Dragoș Miron aduce Microcirc-ul pe 23 Februarie la La Revolucion Constanța.
Invitați: Dsgahc și Dj Edy Sefter
Eveniment organizat de AMAVI & Back To The Roots
Intrarea: 15 lei
Ora: 21:00
Booking: 0747 377 277 (Florin Dumitru)
booking@amavimusic.com – AMAVI
● Vineri, 23 februarie, Doors Club vă invită la o seară de distracție cu trupa CROSSOVER!
Intrarea este liberă. Info și rezervări la telefon: 0763661622.
Sâmbătă, 24 Februarie
Teatru
● Teatrul de Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” aduce pe scenă „Rapirea din Serai”, de W.A. Mozart.
Regia artistică
VERA PETROVA
Scenografia
EUGENIA TĂRĂȘESCU-JIANU
Soliști
SMARANDA DRĂGHICI, SILVIA SIMIONESCU debut, MIHAI IRIMIA Brașov, DORU IFTENE, CONSTANTIN ACSINTE, BOGDAN OCHEȘEL
Dirijor
TIBERIU OPREA
Evenimente diverse
● Asociaţia Învăţătorilor și Institutorilor Constănțeni, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Școala Gimnazială Nr. 28 „Dan Barbilian” Constanţa și Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța organizează în ziua de 24 februarie 2018 ediţia a XI-a a Simpozionului Naţional cu tema “DEZVOLTAREA PERSONALĂ A COPILULUI – REZULTAT AL UNUI DEMERS DIDACTIC CREATIV”. Acesta va fi desfăşurat pe următoarele secţiuni:
– ROLUL CADRULUI DIDACTIC ÎN STIMULAREA ŞI ÎN FORMAREA PERSONALITĂŢII ELEVILOR;
– RELAŢIA DINTRE LIMBAJ ŞI REALITATE;
– CALITATE ŞI CREATIVITATE;
– ABORDARE INTEGRATĂ;
– CREATIVITATEA CA JOC AL INTELIGENŢEI:
– ROLUL ACTIVITĂŢILOR EXTRACURRICULARE ÎN DEZVOLTAREA CULTURALĂ A ELEVILOR.
Gazdele simpozionului vor fi Biblioteca Județeană „I. N. Roman” și Școala Gimnazială Nr. 28 „Dan Barbilian” Constanţa.
Susţinerea lucrărilor se va realiza pe secţiuni.
Simultan, se va organiza o expoziţie cu lucrări ale elevilor coordonaţi de către cadrele didactice participante la simpozion. Temele vor viza următoarele evenimente:
– aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire;
– aniversarea a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la Regatul României;
– aniversarea a 125 de ani de școală normală constănțeană.
Pentru elevi, expoziția va fi organizată pe următoarele secțiuni:
– Educație plastică;
– Educație tehnologică;
– Creații literare.
● Uneori când ceva nu merge bine în viața personală și profesională se datorează unor moșteniri din familia noastră, în care suntem prinși în mod inconștient. Există metode de lucru în grup prin care putem regla la nivel inconștient (echilibrăm în câmpul informațional) aceste încurcaturi pentru că apoi aspectele de viață de care suntem nemulțumiți să se deblocheze și să se armonizeze.
Programul evenimentului:
sâmbătă 25 februarie 2018 – 09.00 – 18.00; după fiecare sesiune de lucru este pauză de 10 minute; în jurul orei 14 – 60 minute pauză de masă
duminică 26 februarie 2018 – 09.00 – 18.00; după fiecare sesiune de lucru este pauză de 10 minute; în jurul orei 14 – 60 minute pauză de masă
Facilitator: Nușa Bugeac
● Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioada la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.
Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donand sânge, eforturile nu își ating obiectivul.
● De Dragobete celebrăm iubirea așa cum o exprimăm: românește
Pe 24 februarie 2018, ora 14 la Cazino vom lua parte la una dintre cele mai frumoase manifestări ale iubirii: dansul. Vom dansa împreună pe ritmul inimilor într-un flashmob menit să răspândească emoțiile și fericirea sărbătorii româneșți.
Alătură-te și anul acesta la ediția a două a evenimentului organizat de Grupul Local de Tineret Constanța. Invită-ți prietenii și să vă bucurați împreună de magia iubirii!
Persoane de contact:
Director executiv: Domunco Marina: 0735382882
Coordonatori: Smeu Iulia: 0773745750
Popescu Ioana: 0771340139
Condrat Andrei: 0752939627
Club
● En Provence va invită în seară de Dragobete la o petrecere cu tematică Retro.
Muzică anilor ‘70, ‘80, ‘90 va fi vedeta serii.
Meniu festiv (aperitiv, fel principal, deșert; OPEN bar)- preț 125 RON
Rezervări la restaurant și la telefon: 0722.31.56.56.
● Trupa TAXI vine la Doors Club cu un spectacol sincer și nonconformist: NECENZURAT.
Având la activ peste o mie de concerte (inclusiv concerte proprii la Sala Palatului), o participare la Eurovision, șapte albume, numeroase videoclipuri, zeci de premii, Taxi este una dintre cele mai iubite și mai respectate trupe din România.
Fie că e vorba despre viață socială și politică, fie că e vorba despre dragoste, abordarea Taxi este întotdeauna originală, umorul și ironia devenind marca trupei.
Un show irezistibil și NECENZURAT – pe 24 februarie, la Doors Club. Prețul unui bilet este 70 de lei. Info și rezervări la tel: 0763661622.
Duminică, 25 Februarie
Teatru
● Teatrul de Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” aduce pe scenă piesa “Madame Butterfly”, de G. Puccini.
Regia artistică
OGNIAN DRAGANOV
Scenografia
GRIGORE GORDUZ
Costume
TVETANKA STOINOVA
Soliști
STELA SÎRBU, LUCIA MIHALACHE, DORU IFTENE, MARIUS EFTIMIE debut, ANTON ZIDARU București, CRISTIAN CARAGEA debut, IONELA DUMA, LAURENȚIU SEVERIN, CONSTANTIN ACSINTE, ANDREI BĂICAN, GELU RÂPĂ
Dirijor
GHEORGHE STANCIU
Maestru cor
ADRIAN STANACHE
Evenimente diverse
● Campania „Music for Autism” te invită duminică, 25 februarie, ora 20,00, la concertul caritabil Jazz&Rock – realizat de doi invitaţi: Adrian Naidin (voce, violoncel) și Ionuț Micu (percuție).
ADRIAN NAIDIN este artist instrumentist, solist vocal, compozitor, un muzician complet, experimental în jazz, inspirat de clasic, plin de forță și har în folclor. A absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, la clasa prof. Gabriela Tudor, care a avut un rol decisiv în formarea lui ca violoncelist, și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, din Cluj-Napoca, Secția Violoncel și Muzică de Cameră. S-a perfecționat cu cel supranumit „Paganini al violoncelului”, Mischa Maisky. A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Între 2000 și 2003, a colaborat cu Teatrul Național București pentru muzică de teatru. Din 2001, este membru al Orchestrei Naționale Radio din București.
IONUȚ MICU (tobe) este un muzician care fascinează cu rafale sălbatice de percuții, fie alături de legendarii Phoenix, fie în proiecte hibride. A început să cânte la vârsta de nouă ani, inițial la Școala Populară de Arte din Constanța, apoi a continuat pe cont propriu, testând și inventând note și sonorități speciale, cu fantezie, har și pasiune. La 11 ani avea prima trupă, de heavy metal, apoi și-a descoperit adevărata vocație: tobele. A fost îndrumat, încă de la vârsta de 14 ani, de Ovidiu Lipan Țăndărică. A cântat inițial în formația Talisman; au urmat Krypton și Compact, până să fie cooptat de trupa pe care o numește „de suflet” – Phoenix (unde a activat până în toamna lui 2013).
In prezent Ionut este toboșarul trupei Compact.
Detalii se găsesc pe: https://www.facebook.com/MusicForAutismRomania/
Preț bilet 45 lei
Rezervări 0763 66 16 22.
● În premieră la Constanța, sunteși invitați la ATELIERUL DE CALIGRAFIE ABSTARCTĂ, o manieră avangardistă de create, pentru orice nivel de pregătire.
Sub îndrumarea conf. univ. dr. Ion Codrescu vom descoperi cum să exprimăm emoții și atitudini prin forme și culoare.
Atelierul este inspirat de caligrafia orientală, dar reprezintă o modalitate de a ne exprima creativ trăirile.
Duminică 25 decembrie, de la ora 11 la Pictor, TomisMall, la parter.
Costul materialelor: 50 lei (lucrările aparțin participanților). Informații și înscrieri la telefon 024154640.
● Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 25 februarie – 1 martie, pe platoul din fața instituției de cultură, cea de-a XV-a ediție a Târgului de Mărțișoare.
Participă meșteșugari, artiști plastici amatori, studenți ai Facultății de Arte, elevi.
Vor fi prezentate mărțișoare lucrate manual din material textil, lemn, ceramică, scoici, fir metalic, pietre semiprețioase, sticlă, rășini și flori naturale, modelate, pictate, croșetate, cusute cu motive populare și… petrecute pe tradiționalul fir alb-roșu, simbol al primăverii, norocului și bunăstării.