In MANGALIA se pastreaza ruinele orasului antic grecesc Callatis, colonie intemeiata in sec. VI i.Hr. Zidul de aparare, din perioada romano-bizantina, este situat in spatele Hotelului Mangalia.

Tot in Mangalia putem gasi si mormantul cu papirus (situat in muzeul arheologic din vecinatatea stadionului), care a fost descoperit in 1959. Papirusul aflat langa schelet, din pacate, nu a putut fi recuperat in intregime, deoarece, in contact cu aerul, s-a sfaramat datorita indelungatei sederi sub pamant. Interiorul mormantului (datat din secolul IV i.Hr.) este constituit din blocuri mari de piatra, care formau un fel de caseta, inconjurata de un cerc tot din piatra, cu un diametru de 14 m.

Mormantul princiar si Movila Documaci – situat in vecinatatea orasului – reprezinta un complex funerar care este format dintr-un mormant de mari dimensiuni, orientat est-vest si o constructie de forma rectangulara a carei functionalitate nu a putut fi stabilita inca. Mormantul este format dintr-o camera funerara cu dimensiunile de 3,56 x 3m si 3,62m inaltime in punctul maxim. Intregul complex a fost locuit, dovada fiind marea cantitate de ceramica fragmentara reprezentand amfore si vase mai mici de uz comun.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionate, printre vestigiile istorice ale Mangaliei, bazilica crestina si asezarea medievala timpurie, care marcheaza alte etape ale existentei acestui oras.

MANGALIAMuzeul de Arheologie „Callatis”
Sos. Mangalia nr. 23, telefon 0241-753580, 0241-752872.
Program: in sezon: zilnic, 8-20
in extrasezon: zilnic, 8-18