MUZEUL DE ARTA POPULARA este amplasat in zona istorica a Constantei, la intersectia bulevardului Tomis cu strada Traian. Muzeul este gazduit de o cladire cu mare insemnatate pentru istoria orasului. Edificiul a fost construit in anul 1893 si a servit pentru o perioada de timp ca sediu al Primariei, fiind denumit Palatul Comunal. De-a lungul timpului cladirea a avut si alte destinatii, insa din anul 1975 gazduieste Muzeul de Arta Populara, o institutie culturala de frunte a Constantei.
Ideea crearii unui muzeul al etnografiei la malul marii s-a nascut la inceputul anilor ’60 din sarguinta mai multor institutii similare din tara: Muzeul Brukental din Sibiu, Muzeul de Arta Populara si Muzeul Satului din Bucuresti. La origini, muzeul a fost conceput ca un exponent al etnografiei dobrogene, astfel ca in anul 1975 a fost organizata prima expozitie care oferea o viziune inchegata asupra vietii din satul traditional dobrogean. Zece ani mai tarziu, insa, se remarca o orientare a achizitiilor si catre alte zone etnografice ale tarii. Un moment important in existenta Muzeului de Arta Populara din Constanta s-a produs in anul 1990, atunci cand muzeul capata personalitate juridica. Din acel moment, institutia a continua sa fie o prezenta remarcabila intr-o lume in care traditiile, obiceiurile, folclorul si portul romanesc sunt amenintate de modernizmul excesiv care a cuprins societatea actuala.
In prezent, Muzeul de Arta Populara din Constanta adaposteste un patrimoniu impresionant, format din peste 15.000 de exponate care ilustreaza cultura folclorica din diverse colturi ale Romaniei. In galeriile muzeului puteti admira colectii minunate de icoane pe sticla si lemn, ceramica, port popular, scoarte, tesaturi, podoabe si ustensile folosite de taranii romani. Obiectele de uz gospodaresc se regasesc intr-o varietate impresionanta, fiind confectionate din lemn, metal sau ceramica si acopera o arie geografica foarte mare. Dintre obiectele de patrimoniu se remarca colectiile de port popular si tesaturi pentru uz gospodaresc si decor. Bogatia culorilor si motivele florale, vegetale, zoomorfe, antropomorfe, alternate cu dungi si alte forme geometrice creaza compozitii ornamentale de o frumusete aparte.