Parte a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, PLANETARIUL din Constanta va invita intr-o calatorie de initiere in tainele ascunse ale boltei ceresti. Ca intr-o fereastra deschisa catre cer vi se vor prezenta stele, planete, meteori, galaxii si altele corpuri ceresti care vegheaza omenirea de mii de ani.
Planetariu a luat fiinta in 1969, anul in care omul a pasit pentru prima data pe Luna. Amplasat la intersectia bulevardului Mamaia cu strada Soveja, aproape de intrarea sudica in statiunea Mamaia, destainuie si astazi misterele greu de patruns ale cerului.
Planetariul dispune de o cupola al carei diametru are 8 metri si o capacitate de 80 de locuri, loc in care se realizeaza demonstratii. In cadrul acestor demonstratii vizitatorii pot urmari proiectia unui cer instelat pe o bolta artificiala. La intrare în Observator, se poate vizita o expozitie care prezinta structura Universului, pornind de la metagalaxie pana la structura Sistemului Solar, prezentand planetele in imagini, alaturi de caracteristicile lor. Tot în cadrul Observatorului Astronomic se afla cupola pentru observatii astronomice. Aceasta are un diamentru de 5 metri si adaposteste un Telescop cu oglinda tip Cassegrain. Institutia dispune si de alte instrumente astronomice cum ar fi: luneta tip scoala (identica cu Telementor), luneta amator si luneta binoculara Busch. Cu ajutorul acestor instrumente personalul bine pregatit al Planetariului face observatii astronomice de zi si de noapte. Toti specialistii si instrumentele Planetariului stau la dispozitia vizitatorilor dornici sa descifreze tainele Universului dupa un program flexibil dar mai ales in atunci cand conditiile pentru obsevatii nocturne sunt bune. Planetariul sta la dispozitia oamenilor curiosi ori de cate ori exista cate un fenomen astronomic special (eclipse, ploi de stele, etc) pentru observatii si explicatii.
Publicul care trece pragul muzeului este foarte variat, de la prescolari, pana la varstnici. În extrasezon, Planetariul este vizitat de grupuri organizate de elevi si studenti, iar in timpul sezonului estival turistii sunt cei care vin in numar mare sa exploreze tainele cerului. Pentru cei care nu au vizitat niciodata un Planetariu, este o experienta de neuitat.